NBS vyhlásila súťaž na návrh mince k 200. výročiu narodenia Ľ. Štúra

03.05.2014 Bratislava

Bratislava 3. mája (TASR) – Národná banka Slovenska (NBS) vyhlásila verejnú anonymnú súťaž na výtvarný návrh striebornej zberateľskej mince v nominálnej hodnote 10 eur k 200. výročiu narodenia Ľudovíta Štúra. Informuje o tom NBS na svojej internetovej stránke.

"Účelom súťaže je získanie hodnotného a technickým podmienkam vyhovujúceho výtvarného návrhu averznej a reverznej strany zberateľskej mince pripomínajúcej 200. výročie narodenia Ľudovíta Štúra, jednej z najvýznamnejších osobností slovenských dejín," uvádza sa v podmienkach súťaže.

Atribúty mince

Averz mince musí obsahovať štátny znak SR, názov štátu, letopočet 2015 a výtvarné stvárnenie motívov, ktoré sa vzťahujú k životu a dielu Ľudovíta Štúra. Na reverze musí byť umiestnený Štúrov portrét, jeho meno, rok narodenia a úmrtia. Nesmie chýbať označenie nominálnej hodnoty mince. "Výtvarné stvárnenie averzu mince, typ písma a jeho umiestnenie by malo tvoriť s výtvarným riešením reverzu mince kompozične a umelecky vyvážený celok," konštatuje sa ďalej v pravidlách.

Mince s priemerom 34 milimetrov a hmotnosťou 18 gramov budú razené zo zliatiny striebra a medi v obyčajnom vyhotovení a vo vyhotovení proof (v najvyššej možnej kvalite). Súťažiaci musia doručiť svoje návrhy NBS najneskôr do 30. júna tohto roka. Tri najlepšie návrhy ocení banka sumou 2700 eur, 2000 eur a 1400 eur. Víťazný návrh zberateľskej mince sa bude realizovať.

Ľudovít Štúr (1815 až 1856) patrí k najvýznamnejším predstaviteľom slovenského národného života a k vedúcim osobnostiam slovenského národného hnutia v polovici 19. storočia. Bol kodifikátorom spisovného slovenského jazyka, iniciátorom a hybnou silou zrodu moderného slovenského národa.
 

Vyberte región